Alle Woudenbergse binnensport verenigingen hebben hun thuisbasis in Sportcentrum De Camp. Deze sportverenigingen zijn als onze belangrijkste sportieve gasten de basis van De Camp. Hoogste tijd om onze verenigingen aan het woord te laten. Deze editie spreken we met André Koudijs, bestuurslid en wedstrijdsecretaris van de tafeltennisvereniging Smash.

Al vele jaren is André Koudijs bestuurlijk betrokken bij Smash. Zelf speelt hij ook bij Smash, trainen op woensdagavond en daarnaast speelt hij ook competitie in de regio. We drinken koffie in de bestuurskamer van De Camp. Tijdens de koffie vragen we André om ‘zijn’ vereniging te typeren.

André: “Smash is een gemoedelijke vereniging. Iedereen gaat op een leuke en positieve manier met elkaar om. Dat geldt zowel voor de jeugd als voor de senioren. Dat vind ik persoonlijk het mooiste. Er is verbinding met elkaar. Dat komt ook omdat we één vaste trainingsavond in de week hebben waarop we elkaar allemaal zien. Ook nieuwe leden hebben direct contact met alle andere leden”.

“Als voorbeeld” zo noemt André “twee nieuwe leden die kortgeleden individueel gestart zijn, zijn nu al onderdeel van één van onze competitieteams. Het is gezellig en iedereen heeft respect voor elkaar. Dat maakt Smash voor mij een mooie vereniging om onderdeel van te zijn. We hebben een jeugdtrainer die ook nog aan de PABO studeert, en die doet het fantastisch. Er is geen tot weinig verloop bij de jeugd. Er komen meer jeugdleden bij dan er weggaan. En dat is mooi”.

De jeugd heeft de (sportieve) toekomst.

Op de website van de vereniging staat dat Smash een van de weinige verenigingen is in de regio die ook jeugd tafeltennis biedt. Heeft André daar een verklaring voor? Wat doet Smash anders of beter dan andere verenigingen in de omgeving?

André reageert: “Er zijn verenigingen waar bewust de jeugdafdeling is gestopt. Met als redenen dat er weinig belangstelling is, en een gebrek aan vrijwilligers om de jeugd te begeleiden”. De redenen waarom Woudenberg nog wel voldoende jeugd heeft om te tafeltennissen ligt volgens André ook aan inspanningen van de hoofdsponsor van de vereniging Lammert Wilbrink. André: “Lammert heeft altijd aangegeven het belangrijk te vinden om de sport voor de jeugd aan te blijven bieden. En het hebben van een goede jeugdtrainer maakt in de praktijk echt het verschil. Onze jeugdtrainer doet het zo goed dat er jeugdleden bijkomen en dat de groep bij elkaar blijft. Wat daarnaast echt opvalt, is hoe leuk ze het op de trainingsavond met elkaar hebben. Er wordt serieus gesport, maar er is ook ruimte voor ontspanning en een lolletje tussendoor”.

Smash heeft 25 senioren leden en 14 jeugdleden. Een mooie balans tussen ‘oud en nieuw’ maar met ruimte om te groeien, zeker gezien de nieuwe trainings- en wedstrijdlocatie in de Bosrand. Dat brengt ons bij de ambities van de vereniging.

André neemt ons mee: “Er is bij Smash absoluut geen druk om sportief te presteren. Er is niemand die aangeeft dat er doelen zijn om te moeten promoveren. Die ambitie is er ook nooit geweest. Enkele jaren geleden hadden we wel 3 drie leden die samen in de hoofdklasse speelden. Momenteel speelt het eerste team in de derde klasse en daarin kunnen we prima meekomen. Maar voor alles geldt, iedereen moet plezier hebben in wat hij of zij doet”.

Het bestuur van Smash.

“Ik ben nu bijna 12 jaar wedstrijdsecretaris” zegt André. “En met veel plezier. Daarnaast ben ik algemeen bestuurslid. In totaal zijn er 6 bestuursleden bij onze vereniging. Het bestuur zet alle lijnen van de vereniging uit. Daarnaast zijn er nog enkele vrijwilligers die taken oppakken. Ik vind dat mooi om vast te stellen. Zeker voor onze relatief kleine vereniging” aldus André.

Smash en de huisvesting door de jaren heen.

Smash heeft in de afgelopen jaren meerdere onderkomens gehad. Na de sporthal aan de Schoolstraat kwamen jullie naar de Camp. Eerst in de Campzaal en sinds dit sportjaar in de Bosrand waar jullie nu een paar maanden gebruik van maken. Kan André al iets zeggen over deze nieuwe hal?

“Onze nieuwe trainingshal is in de eerste plaats echt een verbetering vergeleken met de Campzaal” zo begint André. “Ik vind het zelf echt gaaf om al die tafels op een rij te zien. Ruimte-technisch echt wel ideaal. Als bestuur waren we al plannen aan het maken om de Campzaal anders in te delen, maar door de komst van de Bosrand is dat probleem opgelost.”

André vervolgt: “Daarnaast wat belangrijk is, is de uitstraling van de Bosrand. Het is echt een sporthal, en dat was de Campzaal natuurlijk niet. De Campzaal was ook net te beperkend qua ruimte voor de competitiespelers. Ook dat probleem is opgelost omdat we nu in de mooie Bosrand spelen. We zijn als bestuur en vereniging heel blij met deze move”.

Smash en sportcafé De Camp, hoe gaat dat samen?

“Het sportcafé is absoluut belangrijk” geeft André overtuigd aan. “Als we vooraf iets willen eten of drinken of na afloop, bijvoorbeeld na een competitiewedstrijd gezellig nog even een biertje willen doen, dan kan dat altijd. Ik ben echt heel positief over de mogelijkheden van het sportcafé. Leuk personeel, heel toegankelijk en er is een mooie en positieve interactie met elkaar. Sportcafé De Camp brengt echt dat huiskamer gevoel. En dat krijgen we ook terug van de competitieteams die op de woensdagavonden bij ons komen spelen”.

We praten naar het einde van ons gesprek. We vragen André, net als alle andere verenigingen waarom het verstandig is om lid te worden van Smash.

André denkt kort na en antwoord overtuigend: “Hou je van gezelligheid en leuk met elkaar omgaan, sportiviteit en voor ieder wat wils, dan is Smash gewoon een goed idee. Tafeltennis is daarnaast een sport waarin heel weinig blessures voorkomen en geschikt voor alle leeftijdscategorieën. Je kunt tafeltennissen op ieder niveau en dat maakt deze sport geschikt voor iedereen. Dus” zo sluit André af: “iedereen is van harte welkom bij de Woudenbergse tafeltennisvereniging Smash”.

Wil je meer weten over tafeltennisvereniging Smash in Woudenberg, kijk dan op de website.