Naast onderdak voor verschillende Woudenbergse sportverenigingen, de commerciële zalenverhuur en het Sportcafé is De Camp in Woudenberg ook één van de thuisbases van SNO Woudenberg. SNO staat voor Sportieve Naschoolse Opvang. “Bewegen is belangrijk” zo geeft de website van SNO aan. “Dat hoeven we niet verder toe te lichten. SNO biedt een compleet programma aan, gericht op duurzame verbetering, een gezonde en plezierige leefstijl voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Kinderen zitten de hele dag op school en willen vervolgens ‘ontladen’. Ze willen hun energie kwijt. Waar kan dat nu beter dan bij een naschoolse opvang organisatie die sport en spel aanbiedt”.

SNO is in 2009 gestart door Sjoerd Versteeg en Jonathan Riezebosch. Twee sportieve, ambitieuze en gedreven ondernemers. Wat drijft deze twee Woudenbergers. Waarom SNO en hoe ziet de toekomst eruit? We gaan in het sportcafé in gesprek met Jonathan Riezebosch.

Onze eerste vraag aan Jonathan is om de SNO-Woudenberg te ‘schetsen’. Wat is de SNO nu eigenlijk?

Jonathan steekt meteen van wal: “De naam zegt het al. SNO is de sportieve naschoolse opvang. Het is eigenlijk reguliere buitenschoolse opvang maar dan met elke week een andere sport. 13 jaar geleden begonnen met mijn compagnon Sjoerd Versteeg. Samen begonnen met in eerste instantie 20 kinderen. Onze insteek toen” zo vervolgt Jonathan “was, kinderen bewegen te weinig en zitten te veel achter PlayStation of tv. Het overgewicht van onze kinderen neemt toe. Ons voorbeeld waren Duitse en Amerikaanse kinderen die echt last hebben van te veel overgewicht. Vanuit onze drijfveer wilden we daar voor onze kinderen iets aan doen. Daarnaast waren en destijds enorme wachtlijsten voor de naschoolse opvang én de sportverenigingen gingen in die tijd wat slechter. De crisis VAN 2008 liet zijn sporen achter en subsidies werden gekort. Voor ons leiden die omstandigheden tot de optelsom 1 + 1 = 3 en zo ontstond de sport BSO in Woudenberg”.

“Je kunt beter met een hoop vriendjes bij de opvang zijn, dan in je eentje thuiszitten is altijd het idee geweest van Sjoerd en mijzelf” vervolgt Jonathan zijn bevlogen verhaal. “Wat 13 jaar geleden belangrijk was, is nu minstens zo belangrijk, en misschien wel belangrijker. Ga maar na, er wordt meer gegamed, nog meer naar de televisie gekeken en steeds minder buiten gespeeld. Het neemt alleen maar toe en dat maakt dat de SNO die Sjoerd en ik samen begonnen zijn vandaag de dag nog steeds een succes is”.

Groei en uitbreiding

Woudenberg, Barneveld, Leusden en Scherpenzeel. Sjoerd en Jonathan hebben niet stilgezeten, maar hun bedrijf succesvol laten groeien in de afgelopen jaren. “We hebben een mooie olievlek gemaakt” lacht Jonathan. “We zijn gegroeid deels door vragen uit andere plaatsen, maar ook deels door onze eigen inspanningen. Leusden hebben we zelf het initiatief genomen na gesprekken met de jeugdvoorzitter bij de voetbalvereniging. Ook door zijn netwerk zijn we in Leusden gestart. De SNO Leusden was na opening ook gelijk vol. Net als in Woudenberg. We hebben toen gelijk iemand aangenomen en ook die groep was weer gelijk vol. Vanuit die groep kwam vervolgens de vraag uit Barneveld voor een SNO-vestiging daar. En zo hebben we gelijk doorgepakt. Met hetzelfde resultaat als in Leusden. Eerste groep gelijk weer vol, tweede groep gestart, en ook gelijk weer vol. En zo liep het maar door”.

“Scherpenzeel is onze jongste telg” vertelt Jonathan. “Daar hebben we wat opstartproblemen gehad omdat we in eerste instantie in een school zaten. Dat was niet ideaal. Ondertussen zitten we met SNO Scherpenzeel in de kantine van Valleivogels in Scherpenzeel. Daar zijn we blij mee omdat een sportlocatie gewoon beter bij onze visie past”.

We praten door op het onderwerp visie. Welk beeld hadden Sjoerd en Jonathan bij het bedrijf dat ze wilde gaan neerzetten?

Jonathan: “We hadden toen nooit kunnen denken dat we als SNO zo groot zouden worden. Ondertussen hebben we 58 collega’s op de loonlijst staan. En dat terwijl we met z’n tweeën zijn begonnen. Kantoortje op Sjoerd zijn slaapkamer bij moeders thuis. De eerste facturen maakten we in Excel, intakegesprekken bij mensen in de achtertuin. Met ontzettend veel plezier, en als dat zo tien jaar hadden moeten doen hadden we het nu nog steeds zo gedaan. Puur het werken voor jezelf, sporten met die kinderen is zo ontzettend fijn. Maar omdat we zo gegroeid zijn hebben Sjoerd en ik dat wel los moeten laten. Het uitgangspunt van ’s morgens, administratie en ’s middags lekker sporten met die gasten, dat zit er helaas niet meer in. Dat het zo hard zou gaan de afgelopen jaren, dat hadden we nooit kunnen bevroeden. Maar gaaf is het wel”.

“De kern blijft om kinderen na school opvangen en lekker laten sporten. Maar door de groei van SNO zijn Sjoerd in ik meer managers geworden. En dat heeft ook echt wel wat” geeft Jonathan overtuigend aan. “Maar lekker op het veld staan met de kinderen mis ik toch wel”.

“SNO is een begrip in de regio geworden”. Deze stelling leggen we voor aan Jonathan en hij antwoord bevestigend. “Ik denk dat dat wel klopt, ja. Ga je naar de BSO wordt nog wel eens gevraagd aan ouders of kinderen. Nee, is dan het antwoord, ik ga naar de SNO. Daarnaast, en dat is ook goed om te benoemen, en dat hebben Sjoerd en ik beide, is het maatschappelijk ondernemen. Dat vinden we samen echt het allerbelangrijkste. We hebben bijvoorbeeld kinderen 3 tot 4 maanden gratis bij ons gehad omdat ouders geen recht hadden op kinderopvangtoeslag, problemen thuis, stress enzovoort. Die kinderen zagen we dan vervolgens bij ons weer helemaal opbloeien. En daar doen we het eigenlijk voor. Natuurlijk, de winst van het bedrijf is belangrijk en nodig, maar zo’n gezin gelukkig maken vinden we samen nog vele malen belangrijker”.

Maatschappelijk ondernemen, zeker ook naar onze eigen mensen toe.

“Onze mensen zijn ons waardevolste bezit. Zonder al die geweldige collega’s zouden we niet zover gekomen zijn. Dus ook naar onze eigen mensen ondernemen we maatschappelijk. Dat betekent dat we ze ondersteunen waar dat kan. We hebben veel jonge mensen in dienst. Die willen ook allemaal wonen en een hypotheek afsluiten, daar helpen we ze bij waar nodig. Met het maken van een berekening bijvoorbeeld. Of een voorschot als dat nodig is. We doen echt alles Sjoerd en ik om het SNO-team maximaal te ondersteunen. Daarom blijven denk ik onze mensen ook zo lang bij SNO. En daarom kunnen we uitbreiden waar andere BSO’s groepen of helemaal moeten sluiten. Voor ons is dat ook maatschappelijk ondernemen, en daar krijgen we dus heel veel voor terug”.

Natuurlijk, de winst van het bedrijf is belangrijk en nodig, maar zo’n gezin gelukkig maken vinden we samen nog vele malen belangrijker

Voorbeeldfunctie voor andere Sportieve Naschoolse opvang organisaties.

“We waren niet helemaal de eerste in Nederland” geeft Jonathan aan “Er was een buitenschoolse opvang in de kantine van de voetbalvereniging in Soest. Die heeft voor ons wel als voorbeeld gediend. We waren, denk ik wel de eerste die zich zo noemde: SNO: Sportieve Naschoolse Opvang. Daarna is het hard gegaan met de opstart van andere SNO’s in Nederland. We hebben meerdere ondernemers over de vloer gehad om te kijken naar ons concept. Eén specifieke ondernemer uit het netwerk van Sjoerd hebben we 1-op-1 geholpen met opstarten. Het SNO-concept van deze collega staat nu als een huis. En ook daar zijn we trots op”.

We focussen op de rol van Jonathan en Sjoerd in hun bedrijf. Hoe ziet Jonathan zijn eigen rol en functie?

Er volgt een bevlogen antwoord: “Toen we begonnen dachten we dat we onmisbaar waren ‘op de werkvloer’. Dat blijkt gelukkig in de praktijk niet zo te zijn. We hebben geweldige mensen op de juiste plaats neergezet. Dat resulteert in het feit dat Sjoerd en ik de ‘overhead’ zijn. Wij sturen beide het bedrijf aan. Ieder in onze eigen rol. Denk bijvoorbeeld aan cont(r)acten met GGD’s en gemeenten, dat doen wij. Daarnaast organiseren wij ook de buurtsportcoach activiteiten, die, en dat is goed om te benadrukken, los staan van de SNO”.

Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen …

“Dat is altijd Sjoerd zijn levensmotto geweest” zegt Jonathan trots. “En ik geloof daar ook 100% in. Zo doen en denken we in ons bedrijf, maar zeer zeker ook bij onze buurtsportcoach activiteiten. Zakelijk levert dat niets op, en daar gaat het ook niet om. Op deze manier kunnen wij veel doen voor ons dorp en voor onze inwoners, jong en oud. Denk dan bijvoorbeeld aan de koningsspelen en walking-voetbal. Ook die inspanningen geven ons beide veel energie”.

Ambities en plannen van Sjoerd en Jonathan. Wat zijn de mannen van plan de komende jaren?

“We hebben een app en die heet ‘directie-overleg’ lacht Jonathan. “We houden ook echt samen dat overleg. De laatste drie overleggen spraken we af dat we geen nieuwe groepen meer openen op de korte termijn. Consolideren is het motto. Maar ja, er is een wachtlijst en een stagiair die heel graag wil blijven werken. Dus, zoeken naar een geschikte locatie en toch maar weer groeien. Vervolgens ontstaat de groep SNO-voetbal in de Griftschool. En zo zijn er steeds nieuwe initiatieven die we oppakken als dat kan. Een ander voorbeeld is SNO-padel in Leusden. Ook superleuk”.

“Eigenlijk komt het erop neer dat als we én de juiste mensen hebben én de goede locatie, dan kunnen we verder met ons SNO-concept. En waar het dan stopt? Ik weet het niet en kan het ook niet aangeven. We voldoen nog steeds aan een grote behoefte in de kinderopvang”.

Out of the box plannen en ideeën.

“Zelf heb ik één grote wens op mijn SNO-lijstje staan” geeft Jonathan enthousiast aan. “SNO-scouting. Er zijn ook echt jongens die niet van sporten houden, maar wel heel graag lekker buiten bezig zijn. Tenten bouwen, fikkie stoken, knoppen leggen, vlotten bouwen en ga zo maar door. Als we daar een geschikte locatie en begeleiding voor kunnen vinden, zou ik dat heel gaaf vinden. Maar dat zijn echt toekomstige ideeën. Gelukkig hebben we die ook nog”.

SNO en De Camp als kinderopvanglocatie.

SNO maakt al jaren gebruik van de Henschoterzaal in De Camp. Sjoerd en Jonathan hebben de ruimte helemaal zelf mogen inrichten. Met de relatie zit het dus wel goed. Klopt dat ook?

“Onze relatie is uitstekend” reageert Jonathan onmiddellijk. “De Camp is voor ons een soort huiskamer, ontzettend vertrouwd allemaal. De Henschoterzaal is helemaal onze ruimte geworden. Zeker in combinatie met SNO-indoor waarbij we volop gebruik kunnen maken van de twee sporthallen. Als ik nog een verbeterpunt mag aangeven” vervolgt Jonathan “Dan zou ik graag de buitenruimte achter de Camp willen gebruiken. Daar kunnen we lekker buitenspelen en sporten met de kids. Misschien een schommel en een voetbalgoaltje, dan is het al helemaal goed en kunnen we, ook als dat voorlopig niet gebeurd samen gelukkig nog jaren met elkaar verder”.

Voor meer informatie over de Sportieve Naschoolse Opvang en de mogelijkheden voor jou, kijk op de website van de SNO.