De Woudenbergse gymnastiekvereniging LONGA (Lichamelijke Opvoeding Na Gedane Arbeid) bestaat sinds 1930 en is daarmee een van de oudste verenigingen van ons dorp. LONGA is een laagdrempelige breedtesportvereniging die gymnastiek en turnen aanbiedt voor alle leeftijden en alle niveaus met als doel de fitheid en gezondheid van de inwoners van Woudenberg en eventueel de omliggende gemeenten te bevorderen. De eigen kernwaarden die LONGA beschrijft op haar website zijn samenwerking, veilig sportklimaat, plezier en ruimte voor ontwikkeling. LONGA heeft als vereniging een roerige tijd achter de rug. Gelukkig is de rust in de vereniging teruggekeerd, niet in de laatste plaats door de inbreng van Rien Geurken. Hij is al sinds jaar en dag trainer bij LONGA en één van de pilaren waar de vereniging op steunt. Samen met LONGA’s langst werkende trainer kijken we terug naar het begin van zijn trainerschap bij de gymnastiekvereniging en verzetten we tijdens ons gesprek de koers naar het nu en de toekomst van LONGA.

Rien Geurken, 63 jaren jong oogt zeer energiek terwijl hij geniet van een kop koffie en we beginnen met ons interview. Hij is een begrip in Woudenberg waar het de gymnastiekwereld betreft. Gestart in september 1980 bij LONGA en viert dus dit jaar zijn 40-jarig jubileum. ‘En die jaren zijn omgevlogen’ geeft de trainer lachend aan. ‘Ongelofelijk hoe snel de tijd is gegaan’. Nu is hij nog 18 uur onder contract bij LONGA waar dat op zijn hoogtepunt 30 uren zijn geweest. ‘Ik ben op dit moment wel aan het afbouwen’ geeft hij aan. ‘Reden daarvan is dat ik graag andere trainers de mogelijkheid bied om mijn uren in stappen over te nemen zodat er ook nog een boterham aan te verdienen is. Het komende seizoen ga ik alleen nog de senioren trainen. Dat is dan, denk ik de laatste stap in mijn afbouwtraject’. Een vast eindpunt van zijn trainerscarrière heeft hij nog niet. Zolang hij het leuk blijft vinden en zijn gezondheid het toe blijft staan wil Rien nog wel even door. Ook kijkende naar zijn privésituatie geeft onze trainer aan dat nog niets vaststaat. ‘Voorlopig ben ik hier in De Camp nog wel te vinden’ geeft hij met een brede glimlach aan.

Zeer verdiende Zilveren speld voor mr. Longa Rien Geurken

Vrijdag 17 september werd een bijzondere dag voor Rien. Tijdens de jaarlijkse startdag van LONGA werd hij geheel onverwacht, maar volledig terecht in het zonnetje gezet. Onze trainer kreeg uit handen van burgemeester Yvonne van Mastrigt de Woudenbergse zilveren speld uitgereikt. Vervolgens sprak de burgemeester mooie woorden richting de jubilaris: ‘Rien Geurken is de hoofdtrainer van vereniging Longa en geeft al 40 jaar les. Sport is zijn passie en tot op de dag van vandaag blijft hij zich ontwikkelen. Voor hem staat plezier in de sport altijd voorop. Rien is de constante factor bij de vereniging en heeft daarom ook de bijnaam Mister LONGA’. Daarna mocht Rien zijn partner de speld op zijn shirt spelden. Voor Rien een moment om nog lang met plezier aan terug te denken.

De trainerscarrière van Geurken in Woudenberg is begonnen in de Margrietzaal. ‘We keken uit op de bibliotheek. En toen de Margrietzaal werd gesloopt zijn we verhuist naar de Wielewaal’.

Na de nieuwbouw van De Camp en de komst van de Grifthal in 2008 is hij nogmaals met zijn gymnastiek leerlingen verhuist. ‘We waren heel blij met deze nieuwe hal. Heerlijk ruim, netjes en schoon. Een verademing na de Margrietzaal en de Wielewaal’.

We spreken over Rien zijn eigen jeugd en zijn ambities. ‘Ik kon vroeger op school absoluut niet stilzitten’ geeft hij direct aan. ‘Alleen de gymnastieklessen vond ik echt leuk. Ik hou gewoon enorm van bewegen’. Het verbaast dan ook niet dat Rien als beroepsopleiding de ALO heeft gevolgd. Na een paar korte jobs als gymnastiekleraar op 2 middelbare scholen heeft hij zijn onderdak gevonden bij LONGA. ‘Ik vind het gewoon ontzettend leuk om op een sportieve manier met kinderen te werken. Bewegen en sportiviteit zijn zo belangrijk. Het was en is mijn ambitie om kinderen gezonder te maken en te houden’. En vult hij aan ‘dat geldt uiteraard ook voor de volwassenen die bij mij trainen. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. En daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van’.

De kracht van Rien en de manier waarop hij lesgeeft zit hem in het kunnen leveren van maatwerk. Ondanks dat de lessen die hij geeft voornamelijk groepslessen zijn. ‘Ieder individu is anders, iedereen heeft zijn eigen mogelijkheden én beperkingen. Daaraan heb ik me altijd aangepast. Ik heb altijd geprobeerd mijn lessen zo in te delen dat het individu voldoende aandacht krijgt en dat in de trainingsgroep iedereen met een goed gevoel de les weer verlaat. Juist in dat maatwerk zit volgens mij echt mijn kracht als trainer. Het plezier moet daarbij echt centraal staan, zowel bij de jeugd als bij de volwassenen. Ik ben er heel duidelijk voor mijn leerlingen, en niet andersom, waarbij plezier en prestatie hand in hand gaan’. Want zo vult de trainer aan ‘Waar plezier is komt de prestatie vanzelf, en dat is de enige juiste volgorde’.

Naast de ontwikkeling van Rien als trainer de afgelopen decennia is ook LONGA als vereniging niet stil blijven zitten. ‘Waar LONGA aan het begin van mijn carrière nog een soort vriendenclub was en de vereniging gedurende de jaren steeds professioneler geworden. Dit was ook een uitvloeisel van de ontwikkeling van de turnsport wereldwijd. Niet in alle gevallen is dit een goede ontwikkeling geweest’ benadrukt hij. ‘In mijn optiek is deze ontwikkeling en de manier waarop er werd omgegaan met talenten te veel gericht geweest op de prestaties, ook binnen LONGA. Gelukkig is er recent ingezien, zowel door de KNGU als door de vereniging zelf dat dit echt anders moet, en is die draai ook gemaakt’.

Samen kijken we naar De Camp als huisvesting van de gymnastiekvereniging. Rien is echt happy met De Camp. ‘Het is ruim, schoon en we kunnen er meer dan prima uit de voeten’. Maar geeft hij gelijk aan ‘Het is geen echte turnhal. En als we als LONGA die stap nog zouden kunnen maken in de toekomst zou dat prachtig zijn’. Daarvoor, geeft hij direct aan ‘is het nodig dat LONGA haar visie en beleid voor de toekomst gaat vormgeven. Wat voor vereniging willen we zijn? Wat willen we bereiken? Is onze focus op de selectie of op de breedte? Allemaal vragen die het antwoord zouden kunnen geven op de mogelijkheden van een eventuele echte turnhal’.

Wat de trainer jammer vindt is dat de mogelijkheden van LONGA vanuit het verleden in de afgelopen jaren zijn versmald. ‘Vroeger waren er bij LONGA ook danslessen en jarenlang waren we heel goed in het röhnraden. Wat mij betreft zoeken we als LONGA weer meer de breedte op en blijven we niet alleen maar turn- en gymnastieklessen geven. Denk daarnaast bijvoorbeeld aan streetdancen, maar ook aan free-runnen. Een ontzettend leuke en populaire nieuwe sport die we als LONGA prima zouden kunnen aanbieden’.

De toekomst van LONGA als vereniging ziet Rien positief tegemoet. ‘We zijn als verenging door een dal gegaan, maar zijn er ook weer bovenop gekomen. Als we het samen doen, en samen dezelfde doelen nastreven dan moet het helemaal goed gaan komen’ geeft hij overtuigend aan. ‘Bestuur, trainers, leerlingen maar ook alle mensen van de Camp. Als we samen positief zijn over de toekomst van de sport en de faciliteiten die Woudenberg heeft, dan kan het niet anders dan helemaal goed komen. Want dat we allemaal moeten blijven sporten staat voor mij als een paal boven water. Sport verbindt, sport verbroedert en sport zorgt voor energie en fitheid. Een basisvoorwaarde om gezond te leven en gezond oud te kunnen worden’.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van LONGA Woudenberg klik dan even op deze link.