Sportcafé, Zalen- en Sportcentrum De Camp wordt beheerd en onderhouden door Jolanda van Baaren en haar team. Het sportcafé zelf is eigendom van Jolanda, maar wat niet veel mensen weten is dat het pand eigendom is van een stichting, namelijk de Stichting ABC. Bevlogen Woudenbergers vormen het bestuur van deze stichting. Nico van den Bergh is één van de 4 bestuursleden en verantwoordelijk voor de financiën.

Nico, weliswaar niet een geboren Woudenberger, maar al wel heel lang wonende in ons dorp. Voor zijn functie in het bestuur was Nico regelmatig in de Camp aanwezig om te sporten en daarna te ontspannen aan de bar van het sportcafé. We spreken met Nico over zijn ervaringen, paralellen en verschillen tussen het ‘zijn van’ bestuurslid van ABC en over de Camp als sportcafé, zalen- en sportcentrum toen hij in het verleden ‘als sportende bezoeker’ betrokken was.

Nico was 2 jaar toen hij met zijn ouders verhuisde naar Woudenberg. In zijn jeugd was Nico veel en vaak aan het sporten. Dat begon in eerste instantie in de toenmalige Margriethal met gymen bij Longa. ‘Dat was destijds al bij Rien Geurken’ geeft Nico lachend aan. ‘En hoe gaaf is het dat Rien nog steeds actief is bij onze turnvereniging Longa’.

‘Daarna jaren getafeltennist als lid van Smash en dit tot mijn 15e gedaan. Ik ben toen gaan volleyballen in de laatste jaren van sporthal De Wielewaal. En uiteraard meegegaan toen alle activiteiten van De Wielewaal naar de Camp zijn verhuisd’. Op dit moment vindt Nico het heerlijk om met een vaste club enthousiastelingen op afgesproken tijden te wielrennen en te mountainbiken, en dat hij dat fanatiek doet is hem goed aan te zien. Nico ziet er fit en afgetraind uit. ‘Fietsen met vrienden’ geeft Nico met een glimlach aan, ‘en daarna een sapje doen samen’ want ontspanning hoort er zeker ook bij.

Sinds 2019 is Nico lid van het bestuur van de Stichting ABC. We vragen hem eerst hoe zijn ervaringen waren met de Camp voor die periode. ‘Ik kwam puur voor de sport’ vertelt Nico, en het drankje achteraf kwam later, maar beviel ook al snel heel goed. ‘In die tijd heb ik ook veel gedart in de Camp. Darten op een elektronisch bord. Uren hebben we hier doorgebracht, heerlijk’. En ook nog kort gesquasht, dus ik heb alle ruimten hier wel gezien, en heb er geweldige herinneringen aan’.

In het bestuur van de Stichting is Nico verantwoordelijk voor de financiën. Gevraagd door de voorzitter, Judith Ravestein, is hij in 2019 aangehaakt. ‘Waarom’ geeft Nico aan? ‘Omdat ik heel graag mijn maatschappelijke steentje aan Woudenberg wil bijdragen. Ik heb 9 jaar in de gemeenteraad van Woudenberg gezeten en geprobeerd mijn steentje bij te dragen. Daarna ben ik lid van de kerkenraad geworden en vervolgens na 2 jaar niets gedaan te hebben maatschappelijk zit ik nu in het bestuur van de Stichting ABC. En met veel plezier’.

‘Of de rol van penningmeester mij op het lijf geschreven is?’ Nee hoor lacht Nico ‘het maakt me eigenlijk niets uit. Ik heb wel gevoel voor cijfers, maar secretaris had ook gekund. Ik wil alleen graag een bijdrage leveren’.

We zoeken de paralellen en verschillen tussen de Nico voor en de Nico tijdens zijn deelname aan het stichtingsbestuur. Hoe is de betrokkenheid van Nico te omschrijven vanuit zijn Stichting ABC verantwoordelijkheid? Nico geeft aan dat de doorontwikkeling van alle faciliteiten in Woudenberg inclusief de financiering heel goed is neergezet. En dat geldt zeker voor De Camp. ‘Woudenberg kan en mag daar zeer trots op zijn. Ik vind het geweldig om daaraan bij te dragen en belangrijker nog, te borgen voor de toekomst. Sport en samenkomst bindt de gemeenschap, het is goed voor de gezondheid en voor onze jeugd en is daarmee van onschatbare waarde’.

We spreken verder over de toekomst van De Camp. Welke kansen ziet Nico? ‘Nog meer groei en mogelijkheden behoren zeker tot de mogelijkheden. Zeker gezien de groei die Woudenberg als dorp meemaakt. Of die ‘derde’ sporthal er ooit komt gaan we zien, maar het idee moet zeker niet terzijde worden geschoven. De Camp moet kunnen meegroeien als daar aanleiding voor is’.

Ook over het sportcafé is Nico zeer positief. ‘Sporters komen er graag, het is gezellig. Je kunt er op je gemak wat drinken, eten en andere sporters ontmoeten. Het sportcafé is belangrijk, ook voor ons hele dorp. De combinatie van sporten en een biertje doen moet gewoon kunnen. Een lekker bakkie vooraf, lekker sporten, biertje en een broodje achteraf. Die ontmoeting is minstens zo belangrijk als het sporten zelf. Dat maakt de rol van het sportcafé bijzonder en simpelweg nodig. Het sportcafé maakt het plaatje compleet’.

Ook de relatie tussen de stichting en het sportcafé komt aan de orde. Nico ervaart die relatie als zeer goed, zakelijk als het moet, ontspannen als het kan, maar altijd professioneel. Betrokken mensen zowel aan de kant van het Sportcafé als aan de kant van de Stichting. Een constructie waarin we elkaar versterken en daarmee de Camp sterker en beter maken. Dat is naast heel mooi, best uniek te noemen. We trekken samen op, de stichting, het sportcafé maar zeker ook de Woudenbergse sportverenigingen.

We sluiten af met de visie die Nico heeft op de Camp. ‘Houden zoals het is, en van daaruit doorbouwen, want het concept is echt heel goed’ geeft Nico overtuigend aan. ‘Woudenberg groeit en ik hoop dat het aantal Woudenbergse sporters ook groeit. In dat pad meegroeien en daarin nog meer stappen zetten. En dat geldt ook voor het sportcafé. Jolanda en haar team doen het super en hebben een duidelijke functie in Woudenberg. Daarnaast zijn we als ABC en het sportcafé goed op weg om de commerciële activiteiten van de Camp verder uit te bouwen. Ook dat geeft een mooie impuls aan alles waar we samen mee bezig zijn en de toekomst van De Camp’.

Daarnaast, zo sluit Nico af. ‘Blijf vooral de jongeren naar ‘binnen trekken’ zoals ik ook vroeger werd aangetrokken door De Camp. Zo is er, naast sport en gezelligheid ook een stukje controle en begeleiding waar nodig en daar wordt ook de Woudenbergse jeugd beter van. Een duidelijke win-win situatie’.