Interview met Jolanda en Marco, door Hans Groot, gepubliceerd op 18 juli 2023 in de Woudenberger.

Sportcafé, Zalen- en Sportcentrum De Camp is al sinds 1989 het centrale punt in Woudenberg waar de meest uiteenlopende activiteiten van het dorp plaatsvinden. Van korfbal tot dansen en van volleybal tot bridge, meer dan 10 sportverenigingen maken wekelijks gebruik van de accommodatie met een vloeroppervlak van 4.000 m2. Maar niet alleen de sportverenigingen, ook de leerlingen van alle scholen zijn er kind aan huis. Samen met 12 collega’s staan beheerders Jolanda van Baaren en Marco van de Hoef ogenschijnlijk 6 x 24 uur “aan”. Dan is het maar goed dat het Griekse eiland Kos op het punt staat om de Woudenbergers te verwelkomen.

Eigenlijk is het een slecht idee om met beheerders Jolanda en Marco zo kort voor hun vakantie in Sportcafé de Camp af te spreken. Hoewel, zo krijg je wel een indruk wat het betekent om op dat moment bijna 300 kinderen met hun begeleiders tijdens de Vakantie Bijbel Week als gasten te hebben, tussendoor leveranciers langskomen, de telefoon regelmatig rinkelt en er ook nog commerciële activiteiten plaatsvinden. Hoe houd je onder die omstandigheden het hoofd koel? Op een van zijn social mediakanalen beantwoordt Marco die vraag: “Samen met het fantastische team van ons Sportcafé proberen wij het al onze gasten zo maximaal mogelijk naar de zin te maken. Want gastvrijheid is waar het in ons sportcafé 100% om gaat”.

Sinds kort een VOF met twee vennoten

De laatste zes jaar was Jolanda de enige beheerder van het Sportcentrum annex sportcafé. 31 mei 2023 werd de eenmanszaak omgezet in een vennootschap onder firma (vof) en werd Marco medevennoot. Hoe makkelijk was het voor Jolanda om de zeggenschap in het bedrijf voortaan te moeten delen? “Wij hebben niet alleen een zakelijke relatie. Zou Marco er niet geweest zijn, dan zou ik nooit voor een vof gekozen hebben. Het was voor mij een grote stap om een stukje van mijn zelfstandigheid in te leveren. De zaak is wel mijn kindje. Mijn vader gaf mij het laatste duwtje in de deze richting. Nu ben ik er alleen maar heel blij mee.” En wat betekent het mede-eigenaar zijn voor Marco? Je werkt toch al heel wat jaren samen? “Wat ik inbreng is mijn enthousiasme en commitment. Jolanda zegt altijd “Jij bent veel gastvrijer dan ik.” Daarnaast zoek ik altijd naar mogelijkheden om werkprocessen nog efficiënter te laten verlopen.”

Sportverenigingen blijven voorrang krijgen.

De beide sporthallen worden volledig benut. Wat betekent dit voor de nabije toekomst? Marco voorziet een knelpunt op middellange termijn: “Op dit moment zijn alle uren van de twee sporthallen bezet. Overdag met schoolkinderen en ’s avonds en in het weekend met sporters. Maar Woudenberg is de snelst groeiende gemeente in de provincie. En wanneer straks Hoevelaar volgebouwd is voorzie ik een uitdaging. Hoe gaan straks die nieuwe leerlingen allemaal naar gymles? En die nieuwe inwoners willen ook allemaal sporten. Sportverenigingen groeien, dus de vraag naar uren in de sporthal groei mee. Ik vermoed dat wij met een jaar of 3 – 4 al echt met een tekort aan capaciteit moeten rekenen. En de discussie over de bouw van een derde sporthal is doorgeschoven naar 2025. En als er dan voor bouwen zou worden gekozen, zit je al gauw in 2030 voordat die gerealiseerd is.”  Hoe de toekomst er uit ziet weet niemand, Maar Jolanda is helder in haar betoog: “Sportverenigingen blijven wij voorrang geven, want daar is het sportcentrum ooit voor gebouwd.

Kos

Nog een paar dagen ”bikkelen” en dan naar Kos. “Heerlijk voor de zevende keer naar hetzelfde 18-plus resort waar voor ons alles klopt. Ontspanning in optima forma zonder bommetjes makende kinderen. Vanaf half augustus is het dan weer hard werken. Maar eerst: ‘Wie hard werkt moet ook hard ontspannen”, zo typeert Marco hun vakantie.